Een depressie is een aandoening die somberheid en prikkelbaarheid veroorzaakt. Je verliest je interesse in de mensen en de dingen om je heen en kunt niet meer echt genieten.

Depressie komt van alle psychische aandoeningen het meest voor. Het zijn vaker vrouwen dan mannen die eraan lijden. Maar iedereen kan er last van hebben, ongeacht leeftijd, opleiding of etnische afkomst. Zo’n vijf procent van de mensen in Nederland heeft jaarlijks een depressie. Maar het percentage dat ooit in het leven een depressie heeft, ligt vele malen hoger (bijna 19%).

Een depressie gaat soms voorbij, maar meestal niet vanzelf

Ongeveer de helft van de mensen met een depressie herstelt binnen drie maanden. Een ander deel, ongeveer één vijfde, kan er jarenlang last van hebben. Als de gevoelens van somberheid langer dan twee weken duren, is het belangrijk actie te ondernemen in de vorm van preventie of behandeling.

Depressieve klachten zijn niet altijd goed te herkennen, maar er zijn wel duidelijke aanwijzingen

Als u aan een depressie lijdt, heeft u altijd last van een sombere stemming en vermindering van interesse of plezier. Maar er zijn meer symptomen.

Ieder mens ervaart een depressie anders. Daarom wordt bij Praktijk de Vlinder altijd persoonsgericht gewerkt. Wat heeft deze depressie veroorzaakt, hoe gaat u er mee om en waar wilt u naar toe werken. De behandeling kan een samenwerkingsverband zijn tussen cliënt, huisarts, psycholoog en psychosociaal hulpverlener.

Meer informatie kunt u vinden op www.depressievereniging.nl